Skyld og skam

Skyld, skam, bebrejdelse og nag er bagudrettede og særdeles destruktive.

Den er drivkraften bag hævn og den står for meget elendighed og lidelse på denne jord.

Så, hvorfor bruger vi dem overhovedet?

Jeg mener at svaret er, at det egentlig bare er meget gamle konstruktioner, som vi endnu ikke helt har erstattet med bedre perspektiver og bedre strategier.

Som det første, vil jeg nu tilbyde nogle bedre perspektiver.

Tilgivelse

Den modsatte rettede konstruktion er tilgivelse, men ud over at være et ord som konstant nævnes i biblen, hvad er tilgivelse så? – og hvorfor egentlig arbejde sig hen imod tilgivelse?

Gevinsten ved at arbejde sig henimod tilgivelse, er at flytte sig fra noget destruktivt til noget konstruktivt. Det er at bevæge sig fra en cirkel af selvstraf til en opløftende frihed til selv at skabe det man ønsker for sig selv og andre.

Dertil kommer at tilgivelse er sundt for dig, hvorimod skyld og skam nedbryder dig.

Jeg oplever, at for at opnå tilgivelse, skal man arbejde med en eller flere af underståend aspekter.

Accept

Først og fremmest er det erkendelsen af at ingen af os der har valgt at være dem vi er, vi har jo ikke skabt os selv. Vi er dem vi er, på grund af den udvikling vi har været igennem indtil nu, og vi kan ikke være mere end den udvikling har tilladt os at blive.

Uanset om en handling er overlagt, gennemtænkt eller spontan, så er den stadig skabt på baggrund af hvor vi er i vores udvikling.

Vi vælger ikke vores egen historie, lige som andre heller ikke har valgt deres.

Med andre ord; vores frie vilje er begrænset og vi har reelt kun de muligheder vi er opmærksomme på i det øjeblik hvor vi handler.

Aktiv skabelse

Vi skal opdage at alt hvad der er brudt, knust eller gået tabt kan genskabes i sin oprindelige form eller i en ny form der opfylder vores behov på en ny måde og som måske endda opfylder vores behov på en bedre måde.

At betragte alt som noget der har en udløbstid, uanset om den er kort eller lang, kan også give noget.

I nogle situationer hjælper det mig at tænke på, at for at gribe noget nyt, må jeg slippe det jeg har i hænderne først og nogle gange er der nogen der slår det ud af hænderne på mig. Og det som virker som et stort tab nu, kan siden vise sig at være noget som der egentlig ikke længere passer i mit liv, men aktuelt kan jeg bare ikke indse det.

Selvstændighed

Den allermest befriende tilstand, er at opdage at man altid selv kan finde en vej til at få sine behov opfyldt. Man kan skabe nye relationer, indgå i nye fællesskaber, opbygge mere selvkærlighed og meget mere.

Man with arms spread looking at mountains Man with arms spread looking at mountains vivid photo with layered mountains valley in front. Man has his back facing the camera with mountains in background and sun flare effect fredom stock pictures, royalty-free photos & images

Hvordan kan terapi hjælpe?

Terapi kan hjælpe dig til at skabe nye strategier.

Er man fanget i skyld/skam/bebrejdelse, så har man noget arbejde foran sig og så er det altid godt at have nogen at sparre med. Dertil kommer, at der inden for NLP og Hypnoterapi findes en lang række værktøjer, der kan sikre at man hele tiden kan tage et skridt i retning af at være mere tilgivende over for sig selv og andre. Man kan med rette sige, at tilgivelse er en egenskab, som man kan udvikle mere og mere og den kan bruges både generelt og udvikles til specifikke situationer.

Kontakt mig gerne, hvis du ønsker min hjælp.